Mijn werkwijze

In mijn werkwijze staat de cliënt centraal. Ik probeer zo goed mogelijk aan te sluiten bij uw belevingswereld. Hierbij is de klik tussen ons van groot belang en neem ik de tijd dat u zich zo veilig bij mij voelt. Dit is belangrijk voor de zoektocht naar de onderliggende lagen die voor uw klachten zorgen. Wij werken er samen aan dat u de regie over uw leven weer terug vind.

De duur en intensiteit van de therapie zijn afhankelijk van uw wensen, mogelijkheden en de aard van uw klachten.

Ik gebruik de cognitieve gedragstherapie als basis, naast persoonsgerichte experientiele psychotheherapie (focusing) en ben onder andere verder geschoold in EMDR, IPT, schematherapie en maak ik gebruik van de denkwijze vanuit Positieve gezondheid (zie hieronder). Ook gebruik ik e-health.

Mijn voornaamste aandachtsgebied in de praktijk zijn zwangerschapsgerelateerde klachten (voor mannen en vrouwen)

----------------------------------------------------------------

Initiatief in Zeist (zorg4zeist)

Positieve gezondheid, van Machteld Hubert (IPH) zet ik in om meer en een breder zicht te krijgen op uw problematiek ( zie ook zorg4zeist).

Interview met mij:

Van Positieve Gezondheid wordt wel gezegd dat het over “een ander gesprek” gaat. Wat maakt het voor jou “anders”?

Ik herken heel erg wat Machteld Huber zegt, dat we als zorgverleners heel erg medisch zijn opgeleid. En daardoor smal kijken naar de klacht van iemand. Ik merk zelf dat dat niet meer past bij deze maatschappij. Heel veel mensen zijn niet meer óf ziek óf gezond. Er zijn heel veel mensen die kleinere of grotere klachten hebben die niet op te lossen zijn en waarmee je hebt te leren leven. We hebben veel meer antwoord nodig op de vraag “hoe doe je dat?”

Maar mensen komen toch juist naar jou om wel dat stukje op te lossen wat ze hopen op te lossen?

Ja, dat is óók waar. Ik zag laatst billboards in Utrecht met daarop “jij bent de expert, je client de specialist” (zie kader). Dat vond ik mooi. Ik zie natuurlijk mensen die een trauma hebben doorgemaakt of persoonlijkheidsproblematiek hebben. Mensen die als ze bij mij komen heel weinig regie ervaren. Ze komen ook binnen van “hier is mijn probleem en los het maar op”. Dan ga ik met mijn kennis en behandeltechnieken aan de slag en behandel ik, want dat is óók wat er aan de hand is. Maar daarna(ast) gaat het over hoe ze het effect van de behandeling zelf kunnen vasthouden. Er zullen altijd dingen op je pad zijn waar je tegenaan loopt. Als je iets in de vingers hebt wat je zelf kan toepassen, dat is heel fijn. Het is belangrijk dat mensen zelf weer aan het stuur zitten op het moment dat de behandeling is afgerond. Dat is waar het over gaat.

 

Als je kijkt naar je eigen manier van werken nu en 15 – 20 jaar geleden welk verschil merk je dan?

Oh, dat vind ik lastig om te zeggen. Die verandering is denk ik heel subtiel. Ik denk dat ik veel medischer ben begonnen dan dat ik nu werk. Voor mij is dat nu, dat ik in verbinding ben met mezelf en in verbinding met mijn client. En dat ik de patiënt zie hoe hij is met al zijn karakteristieken waarvan sommige wat handiger zijn dan andere. Maar dat het er allemaal mag zijn. Dat vind ik ook in het spinnenweb. Dat je de mens neemt zoals hij is. En dat de patiënt met name ook zichzelf neemt zoals hij is. Ik zit nu meer op dat niet alles maakbaar is. Dat je niet alles kan veranderen dat dat ook niet hoeft. Zelfacceptatie, ja ik denk dat.

Hoe past Positieve Gezondheid hier precies in?

Positieve Gezondheid is heel holistisch, het raakt zoveel verschillende aspecten. Dat maakt dat het bij elkaar komt en verheldert. Ik zie dat sommige mensen het fijn vinden om een spinnenweb in te vullen en dat zichtbaar te krijgen en dat verder te bespreken. Je loopt het met de client langs en zoekt en bevraagt waar het voor de client over gaat. Dat hoeft niet het lage cijfer zijn. Maar waar gaat iemand voor lopen? Wat is belangrijk? Dat kan in de behandeling terugkomen. Of kunnen mensen juist zelf thuis oppakken en dat we iets anders in de behandeling doen wat daarvoor juist in de weg staat. Je krijgt dan dat mensen zich weer gezien voelen.

Wat wil je tegen al je collega’s in Zeist zeggen die hier misschien mee aan de slag willen?

Voor mij is Positieve Gezondheid niet nieuw, het past heel goed bij de manier van werken die ik al heb. Desondanks merk ik wel dat ik echt zelf ruimte nodig hebt om hiermee aan de slag te gaan. Dat is zowel het ingewikkelde en het mooie. Het moet niet op de oude manier. Dat is best wel lastig. Daar heb je tijd, stimulans en een groep voor nodig die elkaar stimuleert, bevraagt. Dat we deze training zijn gestart met een groep in Zeist dat helpt echt wel. Dat je niet het gevoel hebt dat je het alleen doet, maar met elkaar.

Ik zou willen zeggen: ga het gewoon doen. Ga je erin verdiepen. Het gaat je zo veel plezier opleveren om je cliënten de regie te laten nemen en veerkracht te geven. Om zo je client weg te zien gaan.

Ik hoop echt dat we dit met elkaar doen. Niet eng, maar breder kijken. Dat we gaan voor veerkracht en zelfregie nemen. Dat zijn de termen die er voor mij uitspringen en waar ik op ga lopen.